Simulatorns historia Ett före detta flygande flygplan

Vår Draken hette Johan 28 och var de sista åren baserad på F10 Ängelholm. Den har serienummer 35521(35-521), är av version J(ohan) och levererades till det svenska flygvapnet den 25 mars 1968. Innan F10 flögs den även med F13 Norrköping som bas. Det var ingen lång tid från sista flygningen till att vingarna kapades av och den transporterades till Stockholm. Efter en tid fick vi på Swesim möjlighet att ta över projektet.


Status. Vad fungerar just nu?

Vår Drake är ombyggd med stor omsorg. Flera av instrumenten är i drift och vi har ett stort visuellt system som ger en fin upplevelse. Vi har implementerat ett vapensystem och har även möjlighet att placera ut luftmål för att öka utmaningen för den som flyger simulatorn. Vår J 35 har även fungerande typ & tidsenligt navigation och landningssystem. Vår Drake utvecklas löpande men hålls sedan slutet av 2017 i "flygande" skick samtidigt som vi jobbar vidare med projektet. Simulatorn är endast tillgänglig för Swesims medlemmar.


Planer. Vad händer i framtiden?

Det långsiktiga målet är självklart en komplett simulering av alla system. Vi har idag kommit väldigt nära, men då både mjuk och hårdvara ständigt utvecklas tar vi även omtag på befintliga installationer med jämna mellanrum.


Film!

Till vänster kan du se en film från när en av våra erfarna instruktörer Bosse tar en sväng om över fältet. Fler filmer finns givetvis på YouTube.