Historian bakom. Varför en Boeing 737-simulator?

Drömmen om att få flyga ett civilt trafikflygplan delas av många personer, i alla åldrar. Medlemmarna i Swesim är inget undantag. Valet av modell var både lätt och svårt på samma gång. Fördelarna med att bygga en simulator av en vanlig och populär flygplansmodell är många, och då står valet mellan Boeings omåttligt populära B737-serie och Airbus, även den mycket populära, A320-serie. Valet föll på B737, dels för att den opereras av många olika operatörer runt om i Europa och världen, samt att det visade sig vara relativt enkelt att hitta information om flygplanet och dess delar.


Status. Vad fungerar just nu?

Simulatorn är fullt flygande med alla paneler och reglage som återfinns i det riktiga flygplanet. Ett visuellt system bestående av 3 st projektorer från BenQ ger en 230 graders bild, vilket gör att piloten tror att man svänger trots att simulatorn står still. Unikt för vår simulator, som normalt bara återfinns på professionellt byggda simulatorer, är våra riktiga styrspakar med simulerat motstånd motsvarnade verkligheten, samt ett system för att simulera dagljus vid flygning dagtid. Utanför simulatorn finns en lounge-avdelning med soffa samt en skärm där man kan följa flygningen i simulatorn.


Planer. Vad händer i framtiden?

Planerna med B737-simulatorn är att få den så lik en s.k. Full Flight Simulator (FFS) som möjligt med de resurser vi har. De flesta funktioner som existerar i det riktiga flygplanet återfinns i simulatorn, men några funktioner återstår att sätta funktion i.


Film!

Till vänster kan du se en film från lite olika delar av simulatorn. Fler filmer finns givetvis på YouTube.