En bit svensk flyghistoria. En riktig simulator

Denna simulator har en gång i tiden varit grunden i den flygutbildning på AJS37 Viggen man utövade på F15 Söderhamns flygflottilj. Simulatorn var tillgänglig för allmänheten att flyga när den ägdes av Flight Simulation Center som höll till i Heron City och på Södermalm i Stockholm.


Status. Vad fungerar just nu?

Simulatorn har flugits tidigare, dock ej med några fungerande instrument på instrumentpanelen. Idag fungerar de viktiga funktionerna såsom styrspak, sidroder, gasreglage och luftbroms. Förutom dessa fungerar även de flesta av knapparna, instrumenten och indikatorlamporna som används för att göra en normal flygning. Huven är fällbar med hjälp av elektricitet. Förarstolen är justerbar i höjdled med hjälp av en elmotor. Det visuella systemet som användes på F15 är bevarat och konverterat för att användas med de senaste modellerna av LCD-TV. Detta ger en helt annan djupkänsla än vad en vanlig platt filmduk ger.


Planer. Vad händer i framtiden?

Eftersom denna varit en fullt fungerande simulator en gång i tiden är den förberedd för just simuleringsflygning. Detta gör konverteringen till dagens mjukvara och hårdvara betydligt enklare än t.ex. J35 Draken. Tanken är att den skall fungera lika bra eller bättre än vad den gjorde under sin tid som utbildningsplattform på F15.


Film!

Till vänster kan du se en film från en test-flygning med det nya navigeringssystemet. Fler filmer finns givetvis på YouTube.